Problem: wybór gryzaka – sprzedaż kości, gryzaków i twardych smakołyków

W odpowiedzi na potrzeby pupila każdy właściciel psa prędzej czy później stanie przed wyborem produktu, który zaspokoi niepohamowaną chęć gryzienia. Przyjrzyjmy się dostępnym opcjom, które jako sprzedawcy możemy zaoferować

TECH. WET. AGATA MICHNIEWICZ

Gryzienie, szarpanie i rozrywanie stanowią całkowicie naturalną potrzebę psów. Niektórzy właściciele dowiadują się o jej istnieniu dopiero, gdy pod zęby pupila trafiają ulubione kapcie
lub zawartość poduszki z impetem wystrzeliwuje w powietrze. W okresie szczenięcym, poprzez gryzienie, piesek domaga się uwagi, natomiast dorosły osobnik w ten sposób radzi sobie z nudą
i rozładowuje stres. Wszelkiego rodzaju gryzaki, kości i twarde przekąski sprzyjają ścieraniu kamienia nazębnego oraz pomagają zachować higienę jamy ustnej.

AdobeStock 278549511

Gryzaki naturalne

Wszelkiego rodzaju produkty pochodzenia naturalnego, także wśród klientów sklepów zoologicznych, cieszą się rosnącą popularnością. Producenci, stając naprzeciw oczekiwaniom, co rusz przedstawiają nowe, naprawdę atrakcyjne propozycje. Wśród gryzaków naturalnych wyróżniamy:

KOŚCI NATURALNE
twardość: średnia lub wysoka

Klasyczny, popularny psi gryzak to – rzecz jasna – kość. Bezpieczne, nierozpadające się na ostre elementy są miękkie kości cielęce oraz twardsze – wołowe lub wieprzowe. Wszystkie stanowią źródło wielu wartości odżywczych oraz zapewniają psu kilkugodzinne zajęcie. Jako dość ciężkostrawny przysmak powinny być podawane okazjonalnie. 

POROŻE JELENIA
twardość: wysoka lub bardzo wysoka

Przysmaki z poroża ścierają się bardzo powoli, co zapewnia nawet kilkumiesięczną przydatność. Jeśli podczas użytkowania pies straci zainteresowanie produktem, gryzak z powodzeniem można odświeżyć, zanurzając go we wrzątku na kilka minut. Co warto dodać, poroże pozyskiwane jest z tak zwanych zrzutów, w sposób całkowicie humanitarny. Namiętne gryzienie tego rodzaju przysmaków wzbogaca dietę psa w wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez.

AdobeStock 390893003

GRYZAKI Z PRASOWANEJ SKÓRY
twardość: średnia

Neutralny zapach, fantazyjne kształty i różnorodność rozmiarów to niewątpliwy atut tego rodzaju przysmaków. Atrakcyjnie wyeksponowane w szklanych słoikach lub koszykach rewelacyjnie sprzedają się w strefie kasy. Popularne gryzaki, mimo że produkowane są z naturalnej skóry, należą do produktów wysoko przetworzonych. Choć psy jedzą je ze smakiem, podawane zbyt często mogą skutkować niestrawnością.

GRYZAKI SUSZONE
twardość: niska lub średnia

Naturalne, suszone pozostałości przetwórstwa mięsnego, stanowią smaczną psią przekąskę. Do tego rodzaju gryzaków należą między innymi świńskie uszy, ryjki, penisy wołowe, żwacze, płuca, kurze łapki czy raciczki. Różni je stopień twardości, a łączy – uwielbiany przez czworonogi, intensywny zapach. Wielu producentów oferuje fabrycznie zapakowane porcje, inni natomiast – zbiorcze opakowania, do sprzedawania „na sztuki”. Zatowarowując sklep suszonymi rarytasami, pamiętajmy
o przygotowaniu szczelnie zamykanych pojemników. W przeciwnym wypadku te wątpliwe dla ludzi aromaty będą wyczuwalne nawet w maseczkach….

AdobeStock 114053167

KORZENIE I PATYKI DO ŻUCIA
twardość: bardzo wysoka

Dzięki ekstremalnej twardości drewniane gryzaki mogą służyć psu przez nawet kilka lub kilkanaście miesięcy. Przygotowane i odpowiednio dobrane przez producentów elementy drzew są pozbawione zapachu i drzazg. Odgryzione przez psa kawałki zostają strawione i usunięte z organizmu. Co ważne, patyki do żucia mogą być bezpiecznym uzupełnieniem diety alergików.

GRYZAKI Z MLEKA JAKA HIMALAJSKIEGO
twardość: wysoka

Gryzaki z mleka jaka to prawdziwy rarytas wśród tego rodzaju produktów. Tradycyjna receptura opiera się na przygotowaniu i wysuszeniu uformowanych serowych batoników. Uzyskany w ten sposób wyrób jest pozbawiony konserwantów, stanowiąc jednocześnie źródło białka, witamin
i kwasów omega-3. Charakteryzuje się dużą twardością, zapewniając psu zajęcie na co najmniej kilka godzin. Dodatek limonki odświeża oddech.

AdobeStock 272489176
.

Gryzaki z tworzyw sztucznych

Alternatywą dla naturalnych, jadalnych produktów są gryzaki wykonane z gumy, winylu bądź lateksu.
Dla urozmaicenia zabawy niektóre posiadają materiałowe lub wykonane z grubych sznurów wstawki. Generalnie, im więcej wszelkiego rodzaju wypustek, tym lepsze doznania masujące i czyszczące. Sztuczne gryzaki są bardziej miękkie i delikatniejsze niż ich naturalne odpowiedniki, dlatego doskonale sprawdzą się w przypadku ząbkujących szczeniąt i starszych psów. Tego rodzaju gryzaki są stosunkowo trwałe, lecz po pewnym czasie mogą się psu zwyczajnie znudzić. Kompletując asortyment, warto zwrócić uwagę na produkty umożliwiające umieszczenie w środku jadalnego przysmaku, co znacznie wydłuży zainteresowanie psa zabawką.

Dobierając gryzak, pamiętajmy o kilku ważnych aspektach. Po pierwsze – wielkość gryzaka powinna odpowiadać wielkości psa, dając mu możliwość swobodnego trzymania przysmaku
w łapkach. Odpowiednio dobrany rozmiar minimalizuje ryzyko zadławienia. Po drugie – twardość gryzaka należy dobrać do możliwości i stanu jamy ustnej pupila, co szczególnie tyczy się szczeniąt oraz seniorów. Po trzecie – uwzględnienia wymagają także potrzeby żywieniowe czworonoga. Gryzaki jadalne mogą być źródłem tłuszczu i alergenów, o czym bezwzględnie należy pamiętać.

Podziel się:

Spis treści

Najnowsze:

Dziecko w kocim domu

Wiele osób opiekujących się kotami staje w pewnym momencie swojego życia przed pytaniem: a co, gdy w domu pojawi się dziecko? Jak się na to

Z kotem na spacer? Zagrożenia i korzyści

Niektórzy kociarze pozwalają swoim podopiecznym na swobodne przechadzki po okolicy. Są również i tacy, którzy tylko „tak trochę mają kota”, ale właściwie jedynie dają mu