0

Magia kukurydzy

Magia kukurydzy

Kukurydza w związku z wysokim potencjałem wartości odżywczych jest dziś obok pszenicy i ryżu najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Jakie walory zyskałyby karmy dla ptaków i gryzoni, gdyby w ich składzie znalazły się pierwotne odmiany tego zboża?

Materiał sponsorowany

Podczas badań archeologicznych w dolinie Tehuacán, w pobliżu miasta Meksyk, natrafiono w warstwie pochodzącej z okresu 5200 p.n.e. na najstarsze kolby kukurydzy, jakie odnaleziono na Ziemi do tej pory. Ponieważ znalezisko w dolinie Tehuacán pochodzi z epoki sprzed 5000 lat p.n.e., należy sądzić, że udomowienie kukurydzy nastąpiło razem z fasolą i dynią znacznie wcześniej, gdzieś w okresie 10-5 tysięcy lat p.n.e. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Od 2600 lat p.n.e. kukurydzę uprawia się w Peru, gdzie ówcześni miejscowi Indianie znali wszystkie cztery jej odmiany: białą, żółtą, czerwoną i niebieską.

Dziś najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest żółta kukurydza ze względu na łatwość uprawy, wyższą tolerancję na susze lub niskie temperatury i wysokie plonowanie. Odmiany o ciemnym zabarwieniu są bardziej wymagające co do jakości ziemi w jakiej są wysiewane i bardziej wrażliwe na niedobory słońca i wilgoci, a przede wszystkim wydają dużo mniejsze plony (ich kolby są stosunkowo małe, a ziarna drobne).  Jednak to właśnie te pierwotne odmiany o ciemnym kolorowym zabarwieniu ziaren i pięknym wyglądzie obok wielu wartości odżywczych i walorów smakowych, podobnie jak w powszechnie znanej kukurydzy żółtej, posiadają prozdrowotne właściwości, stanowiąc prawdziwą magię kukurydzy.

Właściwości prozdrowotne

Odmiany kukurydzy o purpurowej lub fioletowej barwie ziaren posiadają status wyjątkowo skutecznego obrońcy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, które odpowiadają za zbyt szybkie starzenie się komórek i organów, a poza tym są bezpośrednią przyczyną wielu  chorób naczyniowo-sercowych, nowotworowych, a także udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i kurzej ślepoty. To wszystko dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy zawartych w naturalnych barwnikach roślinnych, zwanych antocyjanami, należących do grupy flawonoidów.

Antocyjany (z greckiego „anthos” – kwiat i „kyanos” – niebieski) to naturalne, pochodzące ze świata roślin pigmenty rozpuszczalne w wodzie stosowane często jako barwniki spożywcze. Antocyjany, które należą do jeszcze szerszej grupy flawonoidów, są odpowiedzialne za wybarwianie się owoców lub innych części roślin na kolor purpurowy, fioletowy i czerwony, jak np. kolor borówek, jagód, czy niebieskich i czerwonych winogron.

Naukowe dowody

Naukowcy z Wydziału Nauk Ogrodniczych A & M University w Teksasie dowiedli, że średnia zawartość antocyjanów w świeżej peruwiańskiej fioletowej kukurydzy wynosi 16,4 mg/g, co w porównaniu do uważanych za najbardziej bogate w antocyjany świeże jagody, które zawierają ich 1,3 do 3,8 mg/g wygląda bardzo imponująco.

Badania, jakie zostały przeprowadzone na koreańskim uniwersytecie Hallym University Medical Center w Seulu potwierdziły, że u chorych na cukrzycę myszy, którym włączono do diety niebieską kukurydzę, rozwój choroby znacznie spowolnił lub niemal całkiem się zatrzymał. Badania te bezsprzecznie potwierdziły, że zawarte w niebieskiej kukurydzy flawonoidy mogą zapobiegać rozwojowi nefropatii cukrzycowej na wiele sposobów, m.in. hamując aktywacje monocytów oraz naciekanie tkanek przez makrofagi.

Badania na myszach i szczurach, do których diety włączono systematyczne dodawanie fioletowej kukurydzy przez kilkanaście tygodni wykazują mniejszą tendencję do tycia niż grupa kontrolna, która dostawała taką samą ilość paszy bez dodatku tej kukurydzy. Dodatkowo doświadczalnie dowiedziono, że szczury systematycznie jedzące fioletową kukurydzę mają zdecydowanie niższy poziom cholesterolu całkowitego.

Arsenał antyoksydantów

Kolorowe odmiany kukurydzy to potężny „arsenał” najsilniejszych, spotykanych w przyrodzie antyoksydantów – „broni” chroniącej komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, chroniąc przed zbyt szybkim starzeniem się komórek i organów naszego organizmu i przed groźbą chorób: sercowo-naczyniowych i nowotworowych, udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i wielu innych.

Istnieją różne rodzaje kukurydzy fioletowej, ale wszystkie pochodzą od starego gatunku o nazwie ‘Kculli’. Badania archeologiczne wykazały, że ‘Kculli’ ma co najmniej historię sięgającą 2500 lat. Peruwiańczycy zazwyczaj sporządzają z mąki z fioletowej kukurydzy orzeźwiający napój o nazwie „chicha morada”, aby skorzystać z niedocenianej w Europie kopalni składników odżywczych, brakujących w naszej typowej współczesnej diecie, mających wiele właściwości bioaktywnych i funkcjonalnych.

Podsumowując, należy podkreślić, że odmiany kukurydzy o ciemnym wybarwieniu ziaren to bardzo dobra substancja wspierająca zdrowy tryb życia. Ma więcej przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki niż jagody oraz wyższy poziom antocyjanin i fenoli. Najprawdopodobniej stabilizuje i chroni naczynia włosowate przed uszkodzeniem ze strony utleniaczy. Ponadto pobudza regenerację tkanki łącznej, poprawia krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu. Wspiera wytwarzanie kolagenu, poprawia mikrokrążenie i wspomaga ochronę naczyń krwionośnych przed działaniem utleniaczy i zbyt szybkim starzeniem się komórek.

Znając już prawdziwe znaczenie słów „magia kukurydzy” i wiedząc, że współczesne wyniki badań i analiz laboratoryjnych zachwyciły naukowców, dietetyków i wielu lekarzy, którzy dostrzegli w niej bezcenny skarbiec dla ludzkiego organizmu, „klucz do zdrowia”, a nierzadko ratunek, warto byłoby zadbać aby i Twój pupil miał możliwość skorzystania z tej dobroczynnej siły.

(0)

NAPISZ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *